Пострадалите бесни на Анкара, че допуснала лошо строителство Над 6400 сгради

...
Пострадалите бесни на Анкара, че допуснала лошо строителство Над 6400 сгради
Коментари Харесай

6500 сгради рухнали след труса в Турция

Пострадалите гневни на Анкара, че позволила неприятно строителство
Над 6400 здания са съпоставени със земята след опустошителното земетресение с магнитуд 7,8 в Турция. Броят на жертвите нараства с всеки час - към този момент са над 20 хиляди Фактът, че даже някои от най-новите жилищни блокове се разпаднаха на прахуляк, докара до тежки въпроси към управляващите по отношение на стандартите за сигурност на строителството.

“Някои здания просто са се свлекли на земята, до момента в който доста са се срутили встрани като тесте карти. Това демонстрира, че огромна част от строителството няма съответните характерности за непоклатимост при земетресение. Блоковете, чиито стени са се сплескали, евентуално са доста остарели, построени с по-слаби материали ”, изяснява доктор Хенри Банг, геолог в университета в Борнмут.

С повишаването на жертвите стартира да се заражда и напрежение в най-тежко засегнатите региони. Жителите упрекват държавното управление, че неприятното налагане на наредбите за качество през годините е асъдействало за сриването.

Ново строителство в град Малатия, за което е посочено, че е “завършено в сходство с най-новите разпореждания за трусове ” в рекламна акция, е съвсем изравнено със земята, показват от Би Би Си. Специално било упоменато, че всички употребявани материали и направата са с “първокласно качество ”. Друг неотдавна вдигнат жилищен блок в пристанищния град Искендерун също пострада тежко.

Земетресенията са постоянно срещани в Турция, която се намира в доста сеизмично деен район - 3 тектонични плочи под земната повърхнина са под непрекъснато напрежение в следствие от търкане между тях.

След труса в Северозападна Турция през 1999 година, когато починаха над 17 хиляди души, държавното управление реши да вкара налог “земетресения ”, защото в разгара на икономическа и политическа рецесия тогава ясно пролича, че Анкара няма построен механизъм за справяне с катаклизми от сходен мащаб. Бяха направени ужасяващи разкрития - здания, строени с морски пясък или пък без позволение. Тези събития, а и последвалото през 2011 година земетресение в региона на езерото Ван бяха задоволителен сигнал, че е належащо да се вкарат по-строги стандарти във връзка с новите здания. Затова и в този момент локалните, които заплащат налога към този момент две десетилетия, са гневни и питат държавното управление: къде са парите ни?

Регулациите, стандартите в строителството и корупцията бяха и едни от главните рецензии към тогавашните ръководещи и вперил взор натам, Реджеп Ердоган стана министър председател за първи път през 2003 година Дълги години главен мотор в икономическия модел на неговото ръководство беше точно строителството, което беше оставено най-вече в ръцете на хора, близки до ръководещата партия. След естественото злополучие през 2011 година, при което починаха стотици, тогавашният министър председател Ердоган упрекна неприятното строителство за огромния брой жертви. “Общините, строителите и надзорните органи в този момент би трябвало да видят, че тяхната немарливост е равносилна на ликвидиране ”, съобщи тогава той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР